Springplankfestival 2018

Diverse artiesten Muziek, Performance, Expositie

'NIEUW GEBIED'Springplankfestival 2018.

Een spetterend Springplankfestival met voorstellingen, nagesprekken, muziek, performances en een expositie. Dit jaar in samenwerking met theater Dakota, Den Haag.

Het Springplankfestival is het jaarlijks terugkerende festival voor jonge, net afgestudeerde theatermakers, schrijvers of regisseurs. En dit jaar niet alleen in Studio de Bakkerij in Rotterdam maar de makers staan met hun voorstelling op 31 mei en 1 juni ook op de planken in Theater Dakota, Den Haag. Hierdoor krijgen zij de kans om hun voorstelling op verschillende plekken te spelen. 

HET PROGRAMMA

Vrijdag 25 mei 20.00 - 22.00 uur
Roger Nievaart -  7.613.447.349
Lisette van Maanen - ‘A night with the neighbours’
Joshua Aaron - Reizigersverhalen "Heimwee en verlangen, of ben ik op de vlucht?”

Zaterdag 26 mei 20.00 - 22.00 uur
Naomi Steijger & Timo Tembuyser – Requiem voor broze beenderen
Winnie Hänschen – Kraaien rouwen niet
Sophie Plekker – Mijn (t)huis

Zondag 27 mei (5 voorstellingen voor €12,50)

13.00 uur
Naomi Steijger & Timo Tembuyser – Requiem voor broze beenderen
Roger Nievaart - 7.613.447.349
Lisette van Maanen - ‘A night with the neighbours’

15.00 uur 
Vernissage expositie Space Dream

15.45 uur
Winnie Hänschen – Kraaien rouwen niet
Sophie Plekker – Mijn (t)huis

Randprogrammering
Naast de voorstellingen zijn er ook nagesprekken met de makers en de coaches, de expositie Space Dream, &  muziek. 

Expositie 'Space Dream'

Sander Bokkinga onderzoekt in het kader van het Springplankfestival wat er in de wijk leeft, om zo een nog scherper en breder gedragen beeld te schetsen van zijn utopische Space Port Rotterdam projectie bovenop de Hofbogen.  De resultaten zijn te zien in de foyer van Studio de Bakkerij.

DE MAKERS

Dit jaar zijn er zes makers die een voorstelling rondom het thema ‘Nieuw Gebied’ gaan maken. Over de inwoners van stadswijken buiten het centrum van  zowel Rotterdam als van Den Haag. ‘Wat maakt de buitenwijken van een stad zo bijzonder’? ‘Wat beleven de mensen die daar wonen?’ ‘Wat vinden ze belangrijk’? De antwoorden op deze vragen vormen de leidraad van hun voorstelling.


Roger Nievaart - 7.613.447.349

 

I want, he wants, we want.
Vull preguntar,
Preguntar qui ets? Una oportunitat.
Аз питам, той пита, ние искаме да попитаме,
أنا أسأل عن فرصة

Een dans over een waargebeurde emotie, maar vooral over hoop.

 

 


Lisette van Maanen - A night with the neighbours

 

Buren. Soms hoor je ze, soms zie je ze, soms niet. Iedereen heeft ze en iedereen is er een. In de stad leven we dicht op elkaar, gescheiden door maar een paar centimeter muur. Maar wie is ‘de buur’ nou eigenlijk? Deze voorstelling gaat over wat er schuilgaat achter de voordeur van je buren. Over de verhalen die achter de vazen en planten op de vensterbank vandaan komen. Kom de buren ontmoeten!

 

 

 


Naomi & Timo - REQUIEM voor broze beenderen  

Timo Tembuyser en Naomi Steijger zitten in het derdejaar van de performance- en regieopleiding aan de Toneelacademie van Maastricht. In het kader van hun afstuderen werken ze aan een drieluik over eenzaamheid in de stad.

In het eerste deel bouwden ze afgelopen najaar een MONUMENT voor broze beenderen, waarmee ze alle eenzaam en anoniem gestorven mensen in de grote stad een stem, een klein podium, een rustplek gaven.

Onder de vleugels van het Springplank Festival werkten ze het tweede deel uit: voor REQUIEM voor broze beenderen trokken ze de stad in, omdat ze meer dan enkel een voorstelling te maken over dit fenomeen, de repetitiestudio uit wilden gaan en iets te maken meten voorde mensen waarvan sprake.

Ze deden veldonderzoek in Moerwijk, Den Haag: een wijk waar de eenzaamheid heel erg heerst, met een hoop hoogbouw.

Ze kozen een flat uit waar ze zich met een Zingende Bank voor de ingang nestelden: ze nodigden bewoners uit hun muziek te draaien, iets te vertellen, iets te vragen, te luisteren, te zwijgen, … om misschien zelfs te zingen. Uit hun ervaringen componeerden Timo en Naomi een requiem, samengesteld uit de geluiden, de stemmen en de verhalen van deze flat in Moerwijk. Net zoals de flat een symbool is voor de metropool - zo dicht op elkaar maar tegelijkertijd ook zo ver van elkaar vandaan - vormden ze de hele flat om tot koor, als een ode aan 'samen', aan de harmonie, aan de verbinding die we met elkaar zoeken in de stad.

REQUIEM voor broze beenderen is een voorstelling over een Zingende Flat, en is zowel een verzet tegen de samenloze samenleving, als het resultaat van een artistiek-sociologisch onderzoek naar de vraag of er nog een plek is voor collectieve rituelen in een individualistische samenleving. 


Winnie Hänschen - Kraaien Rouwen Niet (werktitel)

 

Na de dood van meneer Jaspers is het wachten op de komst van de eerste slechtvalk. Maar waarom eigenlijk? En wat hebben vlinders, bordjes 'Niet voeren!' en bodemerosie in de Karpaten daar mee te maken?

Een reconstructie op basis van echte verhalen uit de stad, over dieren en mensen en een straat waar de mensen gewend zijn een spook te zien rondwaren. 

 

  


Sophie Plekker - Mijn t(huis)

 

Huis is waar je thuis is. Huis staat in een wijk. Waar jij je thuis voelt. Toch?
Wat betekent thuis voor mij?
Wat betekent thuis voor de mensen in de wijk Morgenstond?
Wat zijn de verhalen, angsten en de wensen van de wijk?
Wat zijn de verhalen, angsten en de wensen van mij?

Een theatraal onderzoek over een eigen plek willen vinden, over bijzondere ontmoetingen en over Morgenstond. 

 


Joshua Aaron - Reizigersverhalen "Heimwee en verlangen, of ben ik op de vlucht?”

 

Ondanks de titel lang niet alle muziek van Joshua gaat over reizen.
Joshua schrijft zijn gevoel van zich af met liedjes over liefde of eenzaamheid, over het verlies van zijn moeder en ook over situaties, waar eenieder herkenning in kan vinden.
Heimwee en verlangen; het verlangen om te vluchten van thuis en de realiteit. En het besef te kunnen leven in het hier en nu. 

 

 


 Artistieke leiding : Ninke Overbeek

Coaches: Roos Eijmers, Vera Ketelaars, Gerty van de Perre, Anne Suurendonk, Elly Scheele, Merlijn Twaalfhoven


Met speciale dank aan Ronald van Raaij (Rabobank Rotterdam),  Sanne Lansdaal, Hof van Noord, Wijkpastoraat Oude Noorden, Museumwoningen Jacob Catsstraat, Kinderparadijs Meidoorn, en aan alle vrijwilligers die aan het festival meewerken.

 

Het Springplankfestival 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door: