Dag tegen Homofobie x ‘Het Verhaal dat Nooit’
Nieuws
Dag tegen Homofobie x ‘Het Verhaal dat Nooit’
Om ons tijdens de dag tegen homofobie te laten horen, sprak Studio de Bakkerij met de “spelers” van ‘Het Verhaal dat Nooit’.
Deze voorstelling is geïnspireerd op het boek Het Oneindige Verhaal van Michael Ende. Het Verhaal Dat Nooit wordt gespeeld door 30 trans jongeren tussen de 9 en 20 jaar.
De spelers gaven hun inzichten in waarom de dag tegen homofobie belangrijk voor hen is, waarom het zeker nog nodig is deze dag aandacht te geven in Nederland en wat er zo speciaal is aan WILD productions en hen voorstelling ‘Het Verhaal dat Nooit’.
’Het Verhaal dat Nooit’ is op 13 september te zien bij Podium Islemunda, in samenwerking met De Participatie Federatie.
Alex Kreeft (Basti)
Waarom is een dag als de Dag tegen Homofobie belangrijk volgens jou?
Om te laten zien dat het nog steeds gebeurd en eigenlijk helemaal niet beter wordt. De wereld wordt steeds rechter en het is zo lastig om daar in te leven en je zelf te durven laten zien, maar WILD heeft mij zeker sterker gemaakt en ik hou nu veel meer van mijzelf nu ik deze community om me heen heb.
Wat doet het met je om samen met andere trans jongeren op het podium te staan?
Het is geweldig. Ik voel me zo erg ge support. We kunnen altijd alles delen met elkaar. Ik had laatst goed nieuws gekregen van de gender poli en dan is het zo fijn om dat met mensen daar te kunnen delen. Het is heel fijn om zo een toneelstuk met elkaar te kunnen maken en het ook aan andere queer mensen kunnen laten zien. Laten zien dat er hoop is.
Wat is (tot nu toe) de mooiste reactie die je van het publiek hebt gekregen?
Dat ik hoop breng en dat het heel erg mooi is hoe ik mezelf ben en mezelf laat zien. Hoe ik voor andere jonge queer personen laat zien dat je jezelf kan zijn.
Het Verhaal Dat Nooit is geïnspireerd op het (klassieke) boek Het Oneindige Verhaal (The Neverending story) van Michael Ende. Hoe was het op dit verhaal te updaten naar de moderne tijd? / Wat maakt dit verhaal zo tijdloos?
Alle gevoelens die de karakters hebben en de dingen die ze meemaken kunnen nu ook gebeuren en zijn nog steeds heel herkenbaar. “Het niets eet alles op”. Het rechtse neemt toe en wij blijven maar achter. Maar we blijven strijden. We blijven hoop hebben net zoals hun.
Jay Varkevisser
Wat vind jij het leukste aan meespelen in “Het Verhaal Dat Nooit”? (Bijv. iets over het verhaal, de andere spelers, of het podium.)
Het leukste aan meespelen in ‘Het Verhaal Dat Nooit’, vind ik dat het echt op het eerste gezicht echt een fictie verhaal is, maar dat als je er dieper over na denkt, er juist heel erg veel super herkenbaar is. Tenminste dat vind ik persoonlijk dan, dat sommige dingen voor mij erg relatable zijn.
Wat doet het met je om samen met andere trans jongeren op het podium te staan?
Het creëert een veilige plek vind ik. Dat is het allerbelangrijkste wat je moet hebben in een theatergroep, omdat je natuurlijk samen acteert en best wel vaak een beetje uit je comfort zone moet gaan, ook om te groeien in je talent. In deze groep voel ik mij erg veilig, en ik zou nu niet weten wat ik moet doen zonder al deze mensen.
Wat betekent het voor jou om onderdeel te zijn van deze voorstelling?
Het betekend voor mij mezelf zijn. Tijdens dit project ben ik erg veel als persoon gegroeid, veel nieuwe dingen geleerd, nieuwe mensen ontmoet, nieuwe beste vrienden gemaakt. Als ik niet mee had gedaan, had ik al deze dingen niet gehad en was ik niet de persoon geweest die ik nu vandaag de dag ben.
Ocean
Waarom is een dag als de Dag tegen Homofobie belangrijk volgens jou?
Er zijn helaas vandaag de dag nog best wel wat mensen die tegen de lgbtq+ gemeenschap zijn. Ik hoop dat een dag als dit ervoor kan zorgen dat deze mensen inzien dat we allemaal mensen zijn en dat het niet uitmaakt wie je bent en op wie je valt.
Wat doet het met je om samen met andere trans jongeren op het podium te staan?
Ik vind het super fijn, als trans persoon kun je je soms best wel alleen voelen in deze wereld maar door samen aan een voorstelling te werken en samen op het podium te staan merk je dat dat niet zo is.
In het verhaal verliest Basti (de hoofdpersoon) hen in de verhalen om de realiteit te ontsnappen. Hoe helpen verhalen (of ander soort media zoals muziek) jou om met te realiteit om te gaan?
Als je een boek leest of naar muziek luistert (vooral bij concerten) kun je je er echt even in verliezen en echt even in een andere wereld zitten. De rest van het leven maakt op dat moment dan gewoon even niet uit. Ik denk dat dit heel erg helpt om meer in het moment te leven. Daarnaast helpen de teksten soms om bepaalde dingen te verwerken of op een bepaalde manier met dingen in het leven om te gaan.
Skyler
Hoe hebben jullie het proces ervaren, hebben jullie gebruik gemaakt van eigen emoties en ervaringen om hierin mee te nemen?
Het proces vond ik 1 van de beste dingen van het stuk zelf, om met z’n alle elke week een theater stuk te maken. We hebben ook onze eigen ervaringen er in verwerkt.
Wat betekent het voor jou om onderdeel te zijn van deze voorstelling?
Het betekent dat ik elk weekend op een veilige plek was met mijn vrienden. En dat ik dit met zo veel mag delen vind ik heel mooi.
Wat doet het met je om samen met andere trans jongeren op het podium te staan?
Ik krijg er een veilig gevoel bij. Ik voel mij ook gezien omdat iedereen wel in het zelfde bootje zit.