'Zing Hard!' (En de wereld is een koude wereld)

Nike van Essen & Dennis Broeders Muziektheater

Een theatraal liedprogramma waarin zangeres Nike van Essen samen met pianist Dennis Broeders zoekt naar de actuele betekenis van Brechts liederen. 

Als geen ander dichtte de schrijver van de beroemde zin 'Eerst komt het vreten, dan pas de moraal' over de keiharde en lelijke werkelijkheid van de moderne gewone mens. Klaarblijkelijk uit diepe verontwaardiging kiest Brecht ervoor om direct en zonder mooischrijverij te vertellen van de harde realiteit die hij overal om zich heen ziet. Het resultaat: vlijmscherpe en zwartkomische aanklachten tegen oorlog, onderdrukking, uitbuiting en armoede. Brecht vond zelf dat zijn teksten zoveel mogelijk gespeeld of gezongen moesten worden. Hij hoopte daarmee een groot publiek te bereiken dat wat van zijn werk zou kunnen leren. De vraag is: heeft de mensheid dat gedaan? En zo niet, kunnen we er ruim 75 jaar na dato in een bescheiden omvang alsnog een poging toe wagen?

Speciaal voor deze voorstelling zijn een tiental nieuwe vertalingen gemaakt van vooral de liederen die Eisler op muziek zette.

Liedteksten: Bertolt Brecht, Composities: Hanns Eisler en Kurt Weill, Paul Dessau
Piano: Dennis Broeders, Zang: Nike van Essen 
Vormgeving: Anniq Euphoriq/Nahumury 
Vertaling: Joost Dekker
Foto's: Mirthe Dokter en Joost Dekker