The Cleaners

CineNoord Avondfilm

Elke donderdagavond CineNoord filmavond met een host.

docu, Hans Block & Moritz Riesewieck, 2018
88 min, 12+

Een fantastische, opwindende en bijzonder actuele film over hoe social media de wereld aan het stukmaken is.

Twee jonge Duitse filmmakers slagen er in om toegang te krijgen tot een van de beter bewaakte geheimen van Facebook. Het is het begin van een documentaire als een thriller, die steeds dieper graaft in de achterkant van social media en laat zien hoe deze onze wereld vervormt en aantast. 

Hans en Moritz weten toegang te krijgen tot de mensen die de ondankbare taak hebben om te bepalen wat wel of niet op Facebook mag staan. Vanuit een anoniem kantoorgebouw in de Filipijnen wordt de hele wereld gescand. Veelal zonder enige kennis van verschillende culturen, geschiedenis, politiek of seks proberen de cleaners de protocollen zo goed mogelijk toe te passen. 

Voor het eerst krijgen we inzicht in waarom bepaalde beelden wel of niet gezien mogen worden. Maar ook hoe bv de gebruikte algoritmes verontwaardiging pushen. Langzaam wordt duidelijk hoe Facebook een soort moderne versie van George Orwell’s 1984 is geworden. Zeker in landen waar internet synoniem is met Facebook, zijn de gevolgen vernietigend. 

Veel beter getimed kan een film bijna niet zijn. De uitwassen van social media zijn bijna dagelijks nieuws. Deze film geeft inzage in hoe diep verweven de negatieve gevolgen zijn met het wezen van wat social media is. En dus ook dat er geen eenvoudige oplossingen zijn. Het is niet voor niets dat iedereen die deze film ziet, daar meteen over wil praten en discussiëren.★★★★★ Filmtotaal
"The Cleaners is een krachtige documentaire over de schaduwwereld achter het internet. In een tijd waarin sociale media en het internet een groot deel van ons dagelijks leven bepalen, worden dit soort documentaires steeds relevanter."

★★★★ De Volkskrant
“Debuterend regieduo maakt eenvoudige vragen steeds complexer en verontrustender.”


N.B: Als u met een Rotterdampas wilt reserveren hoeft u dat niet aan te geven.