Springplankfestival 2017

Diverse artiesten Theater

'ME, MYSELF AND YOU' - Springplankfestival 2017.

Een festival vol theater, muziek, poetry, debatten, food en inhoud!

Dit jaar maken Geert Vermeegen, Mathieu Wijdeven en Dalith Tempert ieder een korte voorstellingen rondom het thema Me, Myself and You.

Zijn wij de ander uit het oog verloren? Wie is die ander en waarom is het belangrijk wat hij of zij voelt? Wat gebeurt er als je je totaal isoleert? Hoe groot is de kans dat mensen ‘ja’ zeggen als je ze om hulp vraagt? Om welke anderen moeten wij ons eigenlijk zorgen maken, en zijn er soms anderen in de stad die wij niet zien? 

Actuele vragen die passen bij het thema Me, Myself and You en gebruikt worden als inspiratiebron voor de voorstellingen van Springplankmakers Geert Vermeegen, Dalith Tempert en Mathieu Wijdeven die, net zo gepassioneerd als wij, theater willen maken voor de wijk!

DE VOORSTELLINGEN

Rotterdan Me Geert Vermeegen

Stel je voor - je bent 25, single, net verhuisd naar Rotterdam. De verhuisdozen nog ingepakt. Wat is het eerste dat je doet? Je zet Tinder aan en je gaat alle knappe nieuwe singles af die je daarvoor nog niet zag op je app! En ja hoor, binnen een paar minuten is het raak: de ware. Je bent impulsief en nodigt die nieuwe tinder-match uit. Voordat je van de bananendozen met boeken en kleding een bank hebt kunnen maken, gaat de deurbel. Je loopt naar de voordeur en twijfelend doe je open. Wil je weten hoe dit afloopt? Nieuwsgierig hoe een jonge nieuw-Rotterdammer naar jouw stad kijkt? Altijd al willen "tinderen" maar kijk je liever naar hoe iemand anders het doet?  

Geert Vermeegen studeerde in 2015 af in Tilburg aan de Academie voor Theater. Gefascineerd door taal en invloed van theater op de ontwikkeling van tweede taalverwerving stonden zijn stages in het teken van minderheden en vreemdelingen.

Hij woont sinds 2016 in Rotterdam Zuid, werkt bij SKVR en geeft theaterles aan mensen van verschillende leeftijden en afkomsten. 

M4 - You better build your house upon a rock ! Mathieu Wijdeven

Hoe lang mag je naar iemand kijken op straat? Mag je zomaar op de motorkap van een iemands auto zitten om je veter te strikken? Wie is er welkom bij jou thuis? Als een soort sturend ‘goedje’ kijken we met onze normen en waarden naar alles en handelen hier naar.

M4 is een poging onze normen en waarden te bekijken als een ‘solide’ object dat we met ons meeslepen. Wordt het dan plots een nutteloos zwaar object dat we mee sleuren als last? Zijn wij net als in de mythe van Sisyphus vervloekt om onze rots steeds een berg op te tillen? Of is het een fundamentele bouwsteen die bepaalt wie je bent?

Mathieu Wijdeven studeerde in 2014 af als performer aan de Toneelacademie Maastricht. Met jaargenoten Jip van den Dool en Nick Bos richtte hij het collectief Firma DRAAK op. De afstudeervoorstelling “NXT LVL” van Firma DRAAK won op het Amsterdam ITS Festival de Via Rudophi ‘Het Debuut’-prijs. Mathieu maakt ook solowerk. In een reeks performances (“M1” (2013), “M2” (2014) en “M3” (2015)) onderzoekt hij de relatie tussen mens en constructie.  

Een ode aan de mens - Dalith Tempert

Een ode aan de mens, een voorstelling over hoe mooi de mens kan zijn.
In tijden dat we bang zijn voor het onbekende en de vreemde mens op straat, gaat deze voorstelling juist over de mooie kanten van de mens, over het ontdekken en open staan voor de ander.
Een vrouw, een droom en de realiteit. Een zoektocht naar de overeenkomsten. Wat maakt jou mens? Is het eng om mens te zijn? 

"Ik weet niet of ik mens ben, ze zeggen van wel, maar ik weet het niet.  Ze praten, de mensen praten een taal die ik niet begrijp."

Dalith Tempert is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze maakt theater vanuit de kleine dingen in het leven. Ze wil met humor de diepgang opzoeken en haar publiek prikkelen om de kleine vanzelfsprekende dingen in hun leven te zien. 

 

 EXPOSITIE

Kunstenaars Heléne Binder en Malou van den Berg maakten een expositie binnen het thema Me, Myself and You. Zij trokken de wijk in en samen bezochten ze verschillende huiskamers in Rotterdam-Noord en maakten daar beiden een eigen beeld van.

De expositie Thuis in Noord is t/m 25 mei te zien in Studio de Bakkerij.

 

Het Springplankfestival 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door:

   .   .