ROAN

Ausdauer (muziek)theater

"De boot daalde, het licht verdween, de sluisdeuren opende zich, nieuw licht stroomde door de patrijzen naar binnen in de bedstee. Ik had mijn ogen op een kier. Geboren worden op een schip bepaalt je leven."

In de Rotterdamse museumhaven ligt een bijzonder schip: de ROAN. Gebouwd in 1929 voer het schip kriskras door Europa en zag het traag de twintigste eeuw aan zich voorbij trekken. Toen Daniël Lehmann, medeoprichter en bassist van Ausdauer, in 2007 de ROAN kocht vond hij tijdens een verbouwing een doos vol liefdesbrieven. Een heimelijke correspondentie uit de jaren 70 tussen een schippersdochter en haar verkering, verstopt achter de betimmering van één van de bedsteden.

Ausdauer ging op zoek naar de brievenschrijvers en leerde zo niet alleen de bijzondere geschiedenis van het schip kennen, maar ook het verhaal van schippersdochter Ariane en haar vader. Het leverde een voorstelling op vol prachtige scheepsverhalen en boordevol nieuwe muziek van de vaste musici van Ausdauer.

ROAN is een speciaal voor Rotterdamse wijktheaters aangepaste versie van de voorstelling 'De Eeuw van Ariane'. Die voorstelling zal vanaf de zomer van 2018 aan boord van de ROAN gespeeld worden, en door heel Nederland trekken. Ausdauer nodigt voor iedere keer dat ze ROAN speelt, een Rotterdamse gastspreker uit die vol vuur zal vertellen over het leven op de binnenvaart of de geschiedenis van de scheepsbouw.

tekst: Enne Koens spel: Gabby Bakker muziek: Jasper le Clercq - viool, Andreas Suntrop - gitaar, Daniël Lehmann - contrabas, Annette Schenk - klarinet.