Hikikomori

Studio de Bakkerij / Theater Labor Multimediale voorstelling

Studio de Bakkerij gaat internationaal! Samen met Theater Labor uit Bielefeld (DLD) heeft Studio de Bakkerij de afgelopen maanden aan het spannende multimediaal uitwisselingsproject Hikikomori gewerkt.  

Zes Nederlandse jongeren spelen samen met zes Duitse jongeren een voorstelling over de eenzaamheid van het internet. Dat doen ze niet samen in dezelfde ruimte maar via het eenzame internet. Door live streaming, Facebook, Skype en snapchat kunnen ze contact hebben met elkaar. Ze spreken en zien elkaar via het world wide web. Verder zijn ze alleen op hun kamer. 'Echt' contact maken ze niet.

Hikikomori is een Japans fenomeen waarbij een persoon, meestal een jongere, zich sociaal volledig terugtrekt. Hoewel dit verschijnsel in Japan als een uniek syndroom wordt gezien, komt het wereldwijd voor. In een veranderende wereld is het voor jongeren soms moeilijk om verbindingen aan te gaan. Het is soms makkelijker om weg te vluchten uit de maatschappij dan om er aan mee te doen. 

Met de voorstelling Hikikomori snijden Studio de Bakkerij en Theater Labor  een actueel thema aan dat niet alleen jongeren raakt maar ook steeds meer en meer volwassenen treft. 

Kom en ervaar zelf de geheime en eenzame wereld achter het internet.