De Shah van Holland

Shah Tabibi Theater

Als kleine jongen verliet hij een oorlogsgebied om op vreedzame grond man te worden. 

Shah Tabibi, Afghaan van geboorte, werd op zijn vierde door zijn ouders naar Nederland gebracht. Zijn eerste herinneringen zijn die uit zijn leven in het Asielzoekerscentrum. Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en Shah is niet stil blijven staan. Letterlijk, want hij werd storyteller, docent op de hogeschool en heeft zijn master diploma in Gezondheidspsychologie. 

Dit is het leven van Shah in een notendop, maar er is veel meer over te vertellen. Door middel van zijn verhalen neemt hij het publiek mee in de wereld van een kleine jongen die zijn hele omgeving opnieuw moet leren ontdekken. Hij schijnt zijn licht op Nederlandse tradities vanuit de ogen van een kind. Soms met verbazing, altijd met humor en vooral met compassie. 

Met deze voorstelling willen Shah en zijn gitaristen niet alleen een persoonlijk en authentiek verhaal met het publiek delen. Ze willen ook een inkijk geven in het leven van iemand die naar Nederland kwam of liever gezegd, met weinig benul is meegenomen door zijn vluchtende ouders. Bovendien stelt hij zich de vraag: wat maakt de persoon tot wie hij is? Op die manier willen ze het publiek echt kennis laten maken met iemand die - niet vrijwillig - zijn geboorteland achter zich liet en zich ergens anders vestigde om daar een nieuw thuis te vinden. 

Tot slot overstijgt The Shah of Holland de etnische grenzen en slaagt erin een verbinding te leggen tussen de migranten Nederlander en de traditionele Nederlander. 

Regie: Shah Tabibi & Raphael Rodan
Muzikanten: Niek Hoevenaars & Rik Strengers
Artistiek Regie: Anat Ratzabi