De grootsheid van het al

Raoul de Jong Literatuur

Het vijfde boek van Raoul de Jong, 'De Grootsheid van het al', over zijn voettocht van Rotterdam naar Marseille als padvinder in de Geheime Orde van Puck, werd in 2015 verkozen tot Het Beste Rotterdamse Boek. Reis met Raoul mee naar Marseille! In drie sessies zal hij zijn boek voorlezen, van begin tot eind.

 

‘Nu ga ik in jouw naam alles doen wat wij samen niet meer kunnen,’ beloofde Raoul de Jong aan zijn hond Puck tijdens Pucks begrafenis. Er was een windvlaag en alle kaarsen waaiden uit.

Maar negen maanden later beseft Raoul dat hij alleen maar achter zijn laptop heeft gezeten, wederom. In een droom hoort hij een zinnetje: ‘Jij moet deze zomer naar Marseille gaan lopen.’ Hij schrikt wakker en vraagt zich af: wat zou er gebeuren als hij deed of dit zinnetje een goddelijke ingeving was?

Een week later trekt hij de voordeur van zijn huis in Rotterdam achter zich dicht en begint te lopen naar zijn moeder in Marseille, meer dan 1000 kilometer verderop. Zonder training, zonder tomtom, zonder uitgestippelde route. Maar in een uniform van de Geheime Orde van Puck.

De Grootsheid van het al is een pleidooi  voor het heroveren van verwondering en poëzie,  in een wereld waarin alles valt uit te vinden met één druk op de knop. Een vrolijk manifest voor de schoonheid van de wereld, in een tijd van toenemende verharding en achterdocht. 

De pers over De grootsheid van het al:

‘Een boek om gelukkig van te worden.’ -De Limburger

 ‘Een toonbeeld van improvisatiekunst.’-Arjen Fortuin in NRC Handelsblad

 ‘Al schrijvend de wereld romantisch maken is zijn wens, en dat is wat hij doet.’ -Algemeen Dagblad

“…een prachtig reisverhaal, vol fascinerende belevenissen.” -CJP

‘De onbevangenheid waarmee Raoul de voor hem nieuwe werelden aanschouwt is innemend.’ – Elle

‘Een enorm charmant boek, meeslepend en ontroerend.’ -De vrije wandelaar

‘De Jong brengt het reizen terug tot zijn kaalste vorm en dat resulteerde in een boek dat bruist van charme en levenslust.’ -uit het juryrapport van de Bob den Uyl prijs

‘Het boek is een pleidooi voor verwondering. Een fris manifest in een tijd van verharding en achterdocht.’ -uit het juryrapport voor het Beste Rotterdamse Boek