Brieven uit de Oorlog

10+

"Kan iemand mij vertellen waarom iedereen het leuk vindt om op de computer een oorlogsspel te spelen. Maar waarom niemand het in het echt leuk vindt?" - Assim

Met de gedachte dat er altijd ergens kinderen op de wereld zijn die in een oorlogsgebied moeten leven, vroeger al en in de toekomst ook, heeft artistiek leider en regisseur Maarten Bakker van Studio de Bakkerij de voorstelling Brieven uit de Oorlog gemaakt.

Het is oorlog. Je vader heeft gezegd dat je koffer klaar moet staan voor het geval je moet vluchten.
Al eeuwen lang zijn er kinderen die dit meemaken. We kennen allemaal de geschiedenis, zien de beelden op het journaal. Maar wat gaat er om in de hoofden  van kinderen?

In Brieven uit de Oorlog komen zes jonge mensen elkaar tegen. Ze kennen elkaar niet, leven in andere tijden, op andere plekken. Eén ding hebben ze gemeen. Ze zitten in een oorlog.
Ze schrijven elkaar brieven over hoop, verlangen, angst en de vrijheid. Vluchten of juist blijven? Haten of liefhebben? Schreeuwen of stil zijn?
Verder wachten ze, want wat kan je als kind meer doen in een oorlog dan wachten?   

 Na de voorstelling is er een gesprek met 3 jongeren uit Eritrea, die gaan praten over wat vrijheid voor hen betekent.

"Een prachtige, zorgvuldige, integere, poëtische voorstelling die raakt. Soms voel je de noodzaak van de maker in een voorstelling. Programmeur ga naar deze voorstelling kijken"
Yvonne van der Haven, voormalig programmeur SKVR

"Prachtige en ontroerende voorstelling. Sterk gespeeld, geweldig bedacht. Ode aan het verhalen vertellen, het schrijven en het verbeelden. Is geworteld in de geschiedenis en reikt als een boom naar de toekomst."
Leo Hogenboom, acteur 

"Poëtische voorstelling met goed geschreven monologen en mooi bedacht concept. Na de voorstelling heb ik met mijn leerlingen nog lang nagesproken. Deze voorstelling geeft veel handvatten om verhalen van leerlingen te bespreken in combinatie met verhalen uit het nieuws en de geschiedenislessen."
Pim Arends, docent basisonderwijs

Tekst en Regie: Maarten Bakker
Spel: Jorien Zeevaart, Kelvin Wormgoor  en Amro Kasr
Decor: Coup Ravage
Kleding: Sergio Cruz Ramirez
Lichtontwerp : Paul van Laak

Voor iedereen vanaf 10+

Fotografie: Bas Czerwinski