Space Dream

SPACE DREAM; a work in progress!

For an independent UNIVERSE!

Door: Sander Bokkinga 

Sander Bokkinga is geboren en getogen op het Twentse platteland (Stokkum 1971).

Na zijn opleiding tot architect (TU Delft 1990–97) heeft hij eerst enkele jaren in de architectuur / stedenbouw / openbare ruimte  gewerkt. Door een overdaad aan regelgeving en schoonheidsbetutteling is hij echter uitgeweken als “verhalenverteller” en maker richting het tussengebied van architectuur, design en sculptuur. Nu woont en werkt hij in Rotterdam en ruime omstreken aan diverse projecten, autonoom en in opdracht, als bruikbare objecten uit tuinslangen (HOSEPIPE; waar nog steeds het water doorheen kan!), speelbare en bruikbare sculpturen op schoolpleinen (Valkenbos en Abeelschool Den Haag) en in- en exterieurs voor openbare en semi openbare ruimtes (Qbic Hotel Londen, King Kong Hostel Rotterdam, Kunstlinie Almere Flevoland), sculpturen in de openbare ruimte (Kunstlinie Almere Flevoland) en installaties tijdens diverse kunstmanifestaties.

Voorjaar 2018 is de tijd voor de lancering van zijn Space Dream. Met Space Dream onderzoekt Sander Bokkinga voor zichzelf de mogelijkheid om wederom “echte” architectuur te maken! Maar dan wel onder zijn eigen condities. Misschien wel als een soort anarchistisch manifest. De ruimtevaart is de symbolische drager voor dit onderzoek naar een nieuw vrijheid idioom met sculpturale verhalende architectuur, waarvan natuurlijk “in the end” iedereen mag mee profiteren en aan bij mag dragen. Space Port Rotterdam, bovenop de Hofbogen, en Stalla in de Gloria, een uitbreiding op zijn eigen woning in Rotterdam Noord, zijn een eerste uiting van dit door Space Pig El Capitano, zijn alter ego, geleide project met als stelling dat; elke zichzelf respecterende stad of dorp een Space Port verdient en dat elke inwoner zijn eigen raket, maanlander of aanverwant artikel mag bouwen op of aan zijn huis zonder enige restrictie! Lang leve de vrijheid van zelfexpressie! Lang leve El Capitano! Lang leve de verbeelding!

De eerste schetsen en maquettes van dit “work in progress” zullen dit voorjaar worden getoond bij Studio de Bakkerij. Tijdens deze expo gaat hij de wijk in met o.a. zijn maanlander de FDS 01, om zo een nog scherper en breder gedragen beeld te schetsen van zijn utopische Space Port Rotterdam projectie bovenop de Hofbogen.

Ook deze nieuwe schetsen en inzichten zullen worden getoond. Komt dat zien!

www.sanderbokkinga.nl    

De Maanlander komt van 1 tot 5 mei te staan bij Kinderparadijs Meidoorn. Het is onderdeel van het Kongingsnafeest. Woensdag 2 mei gaat Sander een workshop tekenen geven waarbij kinderen hun eigen Space Dream mogen tekenen. 

Daarna gaat de Maanlander naar Eurotrash (café waar bier, kunst en muziek bij elkaar komen) in Zoho (een nieuw ontwikkeld gebied in R’dam Noord). Daar zal hij staan van 10 tot 13 mei tijdens Route du Nord. Gedurende die dagen zal Sander het publiek van Route du nord bevragen naar hun Space Dream en op basis daarvan tekeningen maken.

Space Dream is tot stand gekomen in samenwerking met Erika Blikman, wijkverbinder van studio de Bakkerij.