I'm Fine

S O P H I E D E V O S 

“Ik huil en bijt omdat ik het onmogelijke wil: stoppen een mens te zijn. Het lukt niet.” 

                                                                                                                         - Oleg Kulik                

 

Sophie de Vos is afgelopen zomer afgestudeerd aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ze woont en werkt in Rotterdam.

Als ze niet naar de kunstacademie was gegaan, was Sophie de Vos (1992) hoogstwaarschijnlijk psychologie gaan studeren. Haar interesse voor alles dat te maken heeft met het mens-zijn lijkt onuitputtelijk. Het menselijk lichaam, de interactie, het geheugen, de psyche; het zijn terugkerende onderwerpen in haar werk. Sophie probeert deze onderwerpen te bevragen, zonder nadrukkelijk naar antwoorden te zoeken.

“Het citaat van Oleg Kulik vind ik zo treffend, omdat ik in mijn werk veel bezig ben met mens-zijn en alles dat dat met zich meebrengt. Nu ik er zo over nadenk gaat het in mijn fotografie ook voornamelijk over de kanten van het mens-zijn die ik juist heel beangstigend of moeilijk vind.” 

Uitgangspunten voor haar werk kunnen erg verschillen. “Soms ontstaat een nieuwe serie naar aanleiding van een zin die ik ergens opvang en die dan vervolgens blijft hangen, maar vaak is het uitgangspunt ook veel abstracter; een gevoel bijvoorbeeld, of een locatie.”

De serie I’m Fine is ontstaan naar aanleiding van de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ en het - niet altijd oprechte - antwoord ‘Goed’.

Nico Dijkshoorn schreef na het zien van deze serie: “Sophie haar werk rukt met een ongelooflijke kracht alle volwassenheid van mijn botten. Al dat opgewonden gedoe van me, dat gebabbel op feestjes, dat gerijm van me en dat oliedomme geraas van me, het is allemaal in één keer weg als ik voor haar werk sta.”   

 

Het tonen van I’m Fine op een locatie zoals Studio de Bakkerij geeft het werk een extra gelaagdheid, aangezien de foto’s ineens een link leggen met het theater; zien we huilende acteurs, of zijn de tranen echt?
 
Speciaal voor de wand in de foyer van Studio de Bakkerij heeft Sophie de Vos een tekstueel werk gemaakt, getiteld ‘I’m going to be fine’. Dit werk is gebaseerd op het idee van 'herhaling is overtuiging'. Wanneer je iets vaak genoeg voor jezelf herhaalt, ga je er vanzelf in geloven.
 
Opening expositie: 14 januari 2016 om 14.30

Meer: sophiedevos.nl 

 
Sophie X Sophie 
 
Zaterdag 26 maart
aanvang 14:30
entree: gratis

In het kader van de expositie komt singer/songwriter Sophie Reekers op 13 maart om 14.30 naar Studio de Bakkerij.
Sophie Reekers is onder andere de leadzangeres van de Nederlandstalige band Meneer van Dalen, maar op 13 maart speelt ze solo.
Ongeveer een jaar geleden maakte Sophie een serie ‘Achterwerkliedjes’ waarvoor ze wekelijks een lied schreef, geïnspireerd op een van de ingezonden brieven van kinderen die iedere week op de achterkant van de VPRO-gids staan.
De expositie I’m fine sluit als beeld naadloos aan bij de inhoud van deze nummers. Tijdens Sophie X Sophie vindt een kruisbestuiving plaats waarin beeld en muziek elkaar aanvullen en versterken!
Het optreden zal dan ook niet in het theater plaatsvinden, maar in de foyer tussen de foto’s van Sophie de Vos!